Пети – юбилеен национален конкурс „Пиленце пее 2016”


Публикация

Пети – юбилеен национален конкурс „Пиленце пее 2016”

От BodyFolk Няма коментари

Oт 19 Ноември 2016г. до 4 Декември 2016г., взеха участие хиляди певци, танцьори, музиканти в Общински културен институт „Красно село”, гр. София, за да се представят в Петия юбилеен Национален, музикален и танцов конкурс „ПИЛЕНЦЕ ПЕЕ – 2016”.Конкурсът има за цел да съхрани, обогати и разпространи песните на великата певица Надка Караджова и Българския фолклор, който няма аналог в света, затова е „Осмото чудо на Земята”.Конкурсът „Пиленце пее -2016”се проведе за пореден път под патронажа на Министерство на Културата на Република България, Кмета на гр. София – г-жа Йорданка Фандъкова, Кмета на Район „Красно село” – Христо Апостолов. Конкурсът дава големият шанс на талантливите и амбициозни изпълнители да стъпят на авторитетна сцена и да заявят пред всички, че могат, знаят и въздействат, като много медии отразиха това тяхно представяне и документираха тяхното награждаване.Конкурсът беше посветен на 25 години от създаването на квартет”Славей”от великата певица Надка Караджова.По този повод се откри фотоизложба , посветена на това събитие, както и традиционната изложба на 15 сценични костюма , с които Надка Караджова е обиколила световните и престижни сцени.
Голямата награда”Пиленце пее 2016” се връчи на Певчески фолклорни групи – гр. Каварна.
Златна статуетка и едногодишна стипендия „Надка Караджова ” единодушно от журито се връчи на:
Диана Велиева Чаушева – НМУ “ Любомир Пипков“ – гр.София, Донко Марков –НУИ „Добри Христов“ гр.Варна, Диян Александров Иванов – НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – гр.Русе, Ивалина Веселинова Атанасова – НЧ „Иван Вазов-1999“ – гр. Мадан, Соня Емилова Ковачка -ПХГ „Св.св.Кирил и Методий“ – гр. Благоевград. Бяха раздадени и много заслужени Златни, Сребърни и Бронзови медали.
Тази година конкурсът се проведе в три седмици, заради големия интерес към него. По – различното от други години е , че имаше международно участие . В рамките на конкурса се състоя концерт на големите приятели на „Пиленце пее „от Виена – Трио „Кларинетисимо” и квартет”Славей” в залата на Съюза на българските композитори. За голямо удоволствие на организаторите, залата беше пълна с любители на класическата музика. Стефан Нойбауер, Томас Обрмюлер, Михаел Доманиг сега са членове на различни оркестри в Австрия – Виенската държавна опера, оркестърът на Виенското радио и Камерата Залцбург. Трио”Кларинетисимо” изпълни произведения от Български, Австрийски и Румънски композитори.Квартет”Славей” представи произведения от Проф. Стефан Драгостинов, Проф. Владимир Панчев и Петър Льондев. Водещ на събитието беше Проф. Елисавета Вълчинова – Чендова от Института за изследване на Изкуствата.