Йордан Станимиров


Публикация

Йордан Станимиров

От admin2 Няма коментари
Роден е на 24.01.1960 година в гр. Перник. Основното си образование завършва в 9-то Основно Училище, в родния си град. През 1978 г. завършва Държавно хореографско училище в град София, 1983 г. – Институт за музикални и хореографски кадри в град София , 1999 г. – Югозападен Университет в гр. Благоевград. През 1978-1980 г. работи в Ансамбъла на „Строителните войски” под ръководството на Носителя на Световния „Оскар” за хореография – Димитър Манов.

От 1980 г. работи в най-големия български фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Танцувал е в танцовия Ансамбъл при Двореца на децата гр. Перник, по-късно става ръководител в същия Ансамбъл, преименуван на Ансамбъл „Граовче”. Ръководител е бил и на Ансамбъл „София”, „Росна китка” и Ансамбъл „Кирил Харалампиев (Маяковски)”.

Йордан Станимиров е учил и работил със следните хореографи: Рахила Петрова, Красимир Петров, Димитър Манов, Петър Захариев, Димитър Димитров, Кирил Харалампиев, Христо Иванов, Николай Колев, Йордан Янакиев, Маргарита Дикова, Любов Стоянова, Тодор Крапчански и много други.

През 1985 г. е носител на „Първата награда” за главна мъжка роля на прегледа на Професионалните Ансамбли в гр. Кюстендил. Носител на „Сребърна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци.

От 1990 г. ЙОРДАН СТАНИМИРОВ е Президент и Управител на СД „Свирец-Игралец, ИВАНОВ и сие”. Йордан Станимиров е създател, мениджър и продуцент на танцов квартет „Славей”, част от най–успешният проект на прочутата и незабравима народна певица Надка Караджова – Квартет „Славей“

От 2000 г. Йордан Станимиров е Създател и главен художествен ръководител на клуб за български народни танци „Body Folk”, който представлява и до днес.