Светла Караджова


Публикация

Светла Караджова

От admin2 Няма коментари
Светла Караджова е родена в столицата на България – София сред артистите на Държавният ансамбъл за народни песни и танци “Филип Кутев”. Като дъщеря на световно известната народна певица Надка Караджова, тя от ранни ученически години започва певческата си кариера. Завършила е Музикалната академия в гр. Пловдив със специалност – Музикален фолклор. След това е певица в aнсамбъл “Филип Кутев”. По-късно става втори диригент на aнсамбъл “Филип Кутев”.

От 1991 година е диригент на създадения от Надка Караджова световно известен Квартет “Славей”.

Като солистка-певица е участвала в хор “Мистерия на българските гласове”, хор “Големите гласове на България”, “Български гласове – Ангелите” и е създател и основоположник на много други състави , хорове и вокални формации.

Освен певица и диригент на Квартет “Славей”, от 1994 година Светла Караджова е преподавател по народно пеене в СУ „Св. Климент Охридски”. Тя е носител на „Сребърна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци по случай 10–годишнината от съдаването на Квартет „Славей”, „Златна лира” по случай 15- годишнината от създаването на Квартет „Славей” , Специална награда “ФЕНОМЕНИ”.

Нейният магически глас е звучал в над 15 компактдиска, 26 аудио касети, в много клипове и видео, и игрални филми.

С ансамблите и формациите, в които е участвала като солист , изпълнител и диригент, тя е пяла в : ЯПОНИЯ – 8 пъти, САЩ, Русия, Германия – многократно , Франция – над 50 пъти, Австрия, Швейцария, Норвегия, Алжир, Холандия, Швеция , Финландия, Белгия, Дания, Канада, Испания, Гърция, Кувейт, о-в Корсика, Словакия, Чехия, Словения, Унгария, Италия, Босна и Херцеговина, Македония, Полша, Норвегия, Молдова, Украйна, Азербайджан и много други.