За Клуба

Какво е клуб БОДИФОЛК?

Клуб „БОДИФОЛК” е първият в България Клуб за български народни танци. Още от създаването си през 2000 г. с идеята на ръководителя Йордан Станимиров, бяха обединени хора с различни професии и възраст, около идеята за поддържане на духа и тялото чрез българския фолклор. Клуб за народни танци „Бодифолк“ има стотици членове в над 6 района на град София, които играят български танци не само за да поддържат своята физическа форма, но и да изразяват своето най–голямо удоволствие от изучаването на многобройните и разнообразни красиви български танци. Body Folk има за цел, чрез българските народни танци да поддържа физическата култура на българските граждани. Освен физическото състояние, Българските народни танци поддържат и патриотичния дух на занимавaщите се с тях. Както всички физически упражнения, така и Body Folk създава постоянна кондиция на човешкото тяло, чрез което оформя красивия му външен вид и вътрешната му духовна извисеност. Както другите си събратя боди-билдинг, зумба, тае-бо и много други физкултурни занимания, така и българските народни танци създават красив външен вид, свежест и кондиция на тялото.

Клубът се занимава с изяви по Български народни танци, като срещи–фестивали с други клубове за български танци из цяла България. Чрез тези организирани празници на танца, се създават жизнено необходимите социални контакти на хората, обменя се опит, като се изучават на място нови танци, обменят се знания за историята, древната култура, съвременната традиция на българския народ.

Всички завършили успешно учебната година получават свидетелство (сертификат) в зависимост от нивото си на обучение. Свидетелството се издава въз основа на професионалното мнение на компетентни специалисти в областта на българския национален фолклор.

Хората, които работят за Вас!

Йордан Станимиров

Роден е на 24.01.1960 г. в гр. Перник. Основното си образование завършва в „9-то Основно Училище“, в родния си град. През 1978 г. завършва „Държавно хореографско училище“ в град София, 1983 г. – „Институт за музикални и хореографски кадри“ в град София, 1999 г. – „Югозападен Университет“ в гр. Благоевград. През 1978-1980 г. работи в Ансамбъла на „Строителните войски“ под ръководството на носителя на световния „Оскар“ за хореография – Димитър Манов.

От 1980 г. работи в най-големия български фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Танцувал е в танцовия ансамбъл при „Двореца на децата“ гр. Перник, по-късно става ръководител в същия ансамбъл, преименуван на ансамбъл „Граовче“. Бил е и ръководител на ансамбъл „София“, „Росна китка“ и ансамбъл „Кирил Харалампиев (Маяковски)“.

Йордан Станимиров е учил и работил със следните хореографи: Рахила Петрова, Красимир Петров, Димитър Манов, Петър Захариев, Димитър Димитров, Кирил Харалампиев, Христо Иванов, Николай Колев, Йордан Янакиев, Маргарита Дикова, Любов Стоянова, Тодор Крапчански и много други.

През 1985 г. е носител на „Първата награда“ за главна мъжка роля на „Прегледа на професионалните ансамбли“ в гр. Кюстендил. Носител на „Сребърна лира“ на „Съюза на музикалните и танцови дейци“.

От 1990 г. Йордан Станимиров е Президент и Управител на СД „Свирец-Игралец, Иванов и сие“. Йордан Станимиров е създател, мениджър и продуцент на танцов квартет „Славей“, част от най–успешният проект на прочутата и незабравима народна певица Надка Караджова – Квартет „Славей“

От 2000 г. Йордан Станимиров е създател и главен художествен ръководител на клуб за български народни танци „Body Folk“, който представлява и до днес.

Светла Караджова

Светла Караджова е родена в столицата на България – София сред артистите на Националният ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“. Като дъщеря на световно известната народна певица Надка Караджова, тя от ранни ученически години започва певческата си кариера. Завършила е „Музикалната академия“ в гр. Пловдив със специалност „Музикален фолклор“. След това е певица в ансамбъл „Филип Кутев“. По-късно става втори диригент на ансамбъл „Филип Кутев“.

От 1991 година е диригент на създадения от Надка Караджова световно известен Квартет „Славей“.

Като солистка-певица е участвала в хор „Мистерия на българските гласове“, хор „Големите гласове на България“, „Български гласове – Ангелите“ и е създател и основоположник на много други състави, хорове и вокални формации.

Освен певица и диригент на Квартет „Славей“, от 1994 г. Светла Караджова е преподавател по народно пеене в СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е носител на „Сребърна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци по случай 10 годишнината от съдаването на Квартет „Славей“, „Златна лира“ по случай 15 годишнината от създаването на Квартет „Славей“, Специална награда „Феномени“.

Нейният магически глас е звучал в над 15 компактдиска, 26 аудио касети, в много клипове, видео и игрални филми.

С ансамблите и формациите, в които е участвала като солист, изпълнител и диригент, тя е пяла в: Япония – 8 пъти, САЩ, Русия, Германия – многократно, Франция – над 50 пъти, Австрия, Швейцария, Норвегия, Алжир, Холандия, Швеция, Финландия, Белгия, Дания, Канада, Испания, Гърция, Кувейт, о-в Корсика, Словакия, Чехия, Словения, Унгария, Италия, Босна и Херцеговина, Македония, Полша, Норвегия, Молдова, Украйна, Азербайджан и много други.

Антония Димова

Антония Бойкова Димова е родена на 10.10.1982 г. в гр. София. Завършила е през 2001 г. „Национално училище за танцово изкуство“ специалност – „Български народни танци“. Продължава танцовата си кариера в НФА „Филип Кутев“, изпълняваща длъжността артист-балетист. Същевременно танцува във формация „Български ритми“.

В клуб BODY FOLK е ръководител от 2007 г.