„От Трън по-убаво нема“ 2019 г.

ПОКАНА

Скъпи приятели, очакваме ви на Деветия Национален Фестивал на Клубовете за български танци и любителски ансамбли „От Трън по – убаво нема“ 2019, организиран с много ентусиазъм и всеотдайност от Клуб „Body Folk“ и НЧ ”Надка Караджова 2012”- гр. София, с любезното съдействие на Община Трън и Областна администрация Перник. Отново сме ви приготвили приятни изненади, за да ви създадем незабравими мигове в прекрасния град Трън – танци, смях, музика, пътешествия, забавни игри!

 

ПРОГРАМА НА ДЕВЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ОТ ТРЪН ПО-УБАВО НЕМА” 2019 – 8 Юни 2019г, Община ТРЪН, Област Перник

Събота – 8 Юни 2019г. – 10 часа – Площадът на гр. Трън Състезание „Бодифолк загадки”

На 8 Юни 2019 г. в гр. Трън, Област Перник, Клуб „Бодифолк”, гр. София организира ДЕВЕТИЯ Национален Фестивал на клубовете за български танци и любителски фолклорни Ансамбли „От Трън по-убаво нема 2019”, със съдействието на Община Трън, Фестивалът няма конкурсен характер.
Идеите и целите на фестивала са:
– Да се опознае и популяризира прекрасният Трънски край.
– Да се съберат любители на българското хоро, без ограничение на възрастта, с чието
родолюбие се съхранява безценното ни фолклорно богатство;
– Да се популяризира дейността на клубовете за народни танци, Любителските
фолклорни Ансамбли от страната, чрез които и до днес се издига високо и гордо българщината;
– Да се обмени опит, да се създадат приятелски взаимоотношения между
клубовете и Ансамблите от България и формациите от чужбина, гаранция за успех в борбата срещу налагащата се бездуховност;
– За укрепване на духа и тялото чрез Българския национален фолклор, което е предпоставка за здраве и дълголетие.

– Тази година Тъпанът е нашата марка. Всички, които имат тъпани и други ударни инструменти, да се обединим в един ритъм, за да огласим заедно Трънският край.

 

Регламент

КЛУБОВЕ за български танци

1. Всички клубове заедно играят 10 фолклорни хора – последователно по едно от всяка етнографска област:
– „ПРАВО ХОРО” и „КОПАНИЦА „ – Тракия
– „ЧУШ МЕРДЖАН” и „ШИРА” – Северна България
– „ШИРТО” и „МАЛИШЕВСКО” – Пирин
– „РЪКА” и „ОПАС”– Добруджа
– „ЙОВЕ” и ПЕТРУНИНО ХОРО” – Шопска област

2. Всеки клуб се представя с 2 хора на сцената – 1 хоро от Шопската етнографска област (не е задължително) и 1 хоро по свой избор, в рамките на 6 минути.
3. Надиграване на Ръченица – по двама представители от клуб – за наградата на Кмета на гр. Трън и продуктови спонсори (няма задължителен характер).
4. Клубовете танцуват по свой избор със собствен съпровод, на CD или флашка.
5. Такса за участие – 10 лв. на участник .
6. За участието си всеки клуб ще бъде удостоен с Грамота и Статуетка.
7. Състезанието „Бодифолк загадки”, започва от 10 ч. на 8 Юни 2019 г.
Изискват се 4 участника по желание от всеки клуб – гост на фестивала. Ще се посетят 4 туристически обекта на територията на Община Трън, където се подготвят изненади за участниците – танцуване, пеене , свирене и др. Регламентът на играта ще бъде обяснен на място. Най–далечното разстояние до обектите е 6 км. Състезанието е съобразено с възможностите на участниците, създавайки забавление и приятно настроение. За състезанието е необходимо участниците да си подсигурят автомобил с шофьор, с който да се придвижват до туристическите обекти. Шофьорът също има право да участва като състезател към отбора, по желание. Наградният фонд на състезанието е 500лв.
Всички участници във фестивала „От Трън по–убаво нема 2019” могат да посетят туристическите обекти, подкрепяйки своите участници в състезанието.
• Ждрелото на река Ерма
През 1961 г. Ждрелото е обявено за природна забележителност и защитена територия. Дълго е около 100 м, като на двата бряга на реката се издигат високи около 200 м. скални масиви, а в най–ниската част, до нивото на реката, разстоянието между скалите е едва 3-4 м.
• Музеят на киселото мляко
представя Стамен Григоров (1878 – 1945 г.), откривателят на Бактерията Bulgarikus BACILIKUS.Той е роден в с. Извор, Трънско. Следвал е естествени науки в Монпелие (Франция), а после в Женева (Швейцария) и Париж (Франция).
• Параклисът „Св. Петка”
е естествена пещера, в която според легендата Св. Петка се е укрила, гонена от неверници. В Пещерата има вкаменени отпечатъци от дланта и краката на светицата.
• Музей на Бусинската керамика
с. Бусинци е известно с традиционното грънчарство в страната ни, като по време на Възраждането, в селото е била изградена местна школа, която се е славела в цялата страна с изработката на керамични съдове.
8. Всеки участник във фестивала ще получи сувенир и минерална вода.
9. Има възможност да се нощува в Хотели на известното „Власинско езеро”, което се намира в Сърбия, на 36 км от гр. Трън. Преминаването на границата става само с лична карта.

10. Свободното време ще се разнообрази с разглеждане на гр. ТРЪН и посещение на световноизвестното ЖДРЕЛО на р. ЕРМА, Музеят на Киселото мляко, Параклисът„Св. Петка” и др., за които ще бъде подсигурен екскурзовод.На всеки туристически обект ви очакват изненади и забавни игри!

11. И тази година участниците ще посетят „ФЕСТИВАЛЕН ПАРК БОДИФОЛК”, в който всички Клубове – участници ще засадят по едно дърво, което ще носи името на Клуба. За тази цел всеки може да донесе дърво, както и табела (желателно е да е водоустойчива) за растението.Който има вече засадено дръвче, може да го посети и да го обгрижи.

12. Забавна игра за танцуване и запознаване с диалектите в Българския език.

13. Фестивалът завършва с общи хора и концерт на известни фолклорни певци, оркестри и др.

14. Разходите по пребиваването на колективите – пътни, дневни и нощувки са за сметка на участниците.

 

ЛЮБИТЕЛСКИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛИ

1. Всички ансамбли се представят с програма до 20 мин.
2. Такса за участие – 10 лв. на участник, над 30 участника – по договаряне с организаторите.
3. ПРОГРАМАТА за участие ще бъде представена лично на участниците.

 

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ

1. Заявка за участие се приема до 27 май 2019г. на: www.bodyfolk.com/contact-form/

Tел. за връзка: 0896 705 123 / 0887 514 915
Йордан Станимиров
В Заявката задължително се посочват: населеното място, организация, която представя групата, име на групата, ръководител, брой участници, име и тактов размер на хората, до 6 мин., които ще се танцуват на сцената, кратка биография на клуба (Ансамбъла), която се прочита преди представяне на групата.

2. Със Заявката се внася 100% от таксата по банков път или в брой .Фактури се издават с начислено ДДС ,само с предварително изпратени данни на фирмата или организацията на e-mail: bodyfolk@abv.bg , на място не се издават.

Обслужваща банка: ПОЩЕНСКА БАНКА
IBAN BG 64 BPBI 79401040166601
BIC BPBI BG SF
„От Трън по – убаво нема 2019”

3. Минералната вода и сувенирите се дават по подадения в Заявката брой участници.
4. Участниците предоставят авторските права да излъчват и разпространяват по радио, телевизия и DVD записите от изпълненията в рамките на фестивала.

 

РЕГИСТРАЦИЯ:

Регистрацията на клубовете се извършва 1 час преди началото на фестивала, от
ръководителите на клубовете.
Молим, преди регистрацията, ръководителите да представят банков ордер за
платена такса.

ОЧАКВАМЕ ВИ!!!