„От Трън по-убаво нема“ 2022 г.

ПОКАНА

Скъпи приятели на Българския фолклор, Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София най – сърдечно ви кани на 18 Юни 2022г., 16 ч., в китния град Трън, Област Перник, за да отпразнуваме големият ни Юбилей – 10 години от създаването на това уникално събитие „От Трън по-убаво нема“! Ще ви организираме както винаги много незабравими моменти в среща с великите Български танци!

Каним ви да организирате вашите Клубове по танци и Любителски ансамбли и да бъдем заедно в този прекрасен край на нашата Родина България!

Клуб„БОДИФОЛК”, организира на 18 Юни 2022г.
с подкрепата на Община Трън,
НЧ „Надка Караджова 2012”, НЧ ”Гюрга Пинджурова 1895”,

ДЕСЕТИ ЮБИЛЕЕН
Национален Фестивал на клубовете по Български Народни танци
и любителски фолклорни ансамбли
„От Трън по-убаво нема” 2022, гр. Трън

На 18 Юни 2022 г. в гр. Трън се организира ДЕСЕТИЯТ ЮБИЛЕЕН Национален Фестивал на клубовете за български танци и любителски фолклорни Ансамбли „От Трън по-убаво нема 2022”. Фестивалът няма конкурсен характер.

Идеите и целите на фестивала са:
• Да се опознае и популяризира прекрасния Трънски край.
• Да се съберат любители на българското хоро, без ограничение на възрастта, с чието родолюбие се съхранява безценното ни фолклорно богатство;
• Да се популяризира дейността на клубовете за народни танци, Любителските фолклорни Ансамбли от страната, чрез които и до днес се издига високо и гордо българщината;
• Да се обмени опит, да се създадат приятелски взаимоотношения между клубовете и Ансамблите от България и формациите от чужбина, гаранция за успех в борбата срещу ширещата се бездуховност;
• За укрепване на духа и тялото чрез Българския национален фолклор, което е предпоставка за здраве и дълголетие.

РЕГЛАМЕНТ

КЛУБОВЕ за български танци

1. Всички клубове заедно играят 10 фолклорни хора – последователно по едно от всяка етнографска област:

• „ПРАВО ХОРО” и „КОПАНИЦА „ – Тракия
• „ЧУШ МЕРДЖАН” и „ШИРА” – Северна България
• „ШИРТО” и „МАЛИШЕВСКО” – Пирин
• „РЪКА” и „ОПАС”– Добруджа
• „ЙОВЕ” и “ПЕТРУНИНО ХОРО” – Шопска област

2. Всеки клуб се представя с 2 хора на сцената – 1 хоро от Шопската етнографска област (не е задължително) и 1 хоро по свой избор, в рамките на 6 минути.

3. Надиграване на Ръченица – по двама представители от клуб – за наградата на Кмета на гр. Трън и продуктови спонсори(няма задължителен характер).

4. Клубовете танцуват на CD или флашка.

5. БЕЗ ТАКСА за участие! По повод 10 годишния Юбилей на събитието Организаторите и Община Трън ви подаряват безплатно участие във Фестивала „От Трън по – убаво нема”.

6. За участието си всеки клуб ще бъде удостоен с Грамота.

7. Всички участници във фестивала „От Трън по–убаво нема 2022” могат да посетят туристическите обекти:

• Ждрелото на река Ерма

През 1961 г. Ждрелото е обявено за природна забележителност и защитена територия. Дълго е около 100м, като на двата бряга на реката се издигат високи около 200 м. скални масиви, а в най–ниската част, до нивото на реката, разстоянието между скалите е едва 3-4 м.

• Музеят на киселото мляко

представя Стамен Григоров (1878 – 1945 г.), откривателят на Бактерията Bulgarikus BACILIKUS.Той е роден в с. Извор, Трънско. Следвал е естествени науки в Монпелие (Франция), а после в Женева (Швейцария) и Париж (Франция).

• Параклисът „Св. Петка”

е естествена, много силно енергийна пещера, в която според легендата Св. Петка се е укрила, гонена от неверници. В Пещерата има вкаменени отпечатъци от дланта и краката на светицата.

• Музей на Бусинската керамика

с. Бусинци е известно с традиционното грънчарство в страната ни, като по време на Възраждането, в селото е било изградена местна школа, която се е славела в цялата страна с изработката на керамични съдове.

8.Свободното време ще се разнообрази с разглеждане на гр.ТРЪН и посещение на световноизвестното ЖДРЕЛО на р. ЕРМА, Музеят на Киселото мляко, Параклисът„Св.Петка”и др.

9. И тази година участниците ще посетят „ФЕСТИВАЛЕН ПАРК БОДИФОЛК”, в който всички Клубове – участници ще засадят по едно дърво, което ще носи името на Клуба. За тази цел всеки може да донесе дърво, както и табела за растението.( желателно е да е водоустойчива). Който има вече засадено дръвче, може да го посети и го обгрижи.

10. Забавна игра за танцуване и запознаване с диалектите в Българския език.

11. Фестивалът завършва с общи хора и концерт на известни фолклорни певци, оркестри и др.

12. Разходите по пребиваването на колективите – пътни, дневни и нощувки са за сметка на участниците

ЛЮБИТЕЛСКИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛИ
Всички ансамбли се представят с програма до 20 мин.

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ

1. Заявка за участие се приема до 15 Юни 2022г. ТУК

и на тел. за връзка: +359 896 705 123 / +359 887 514 915 – Йордан Станимиров, +359 897 966 294 – Стефан Иванов.

В Заявката задължително се посочват: населеното място, организация, която представя групата, име на групата, ръководител, брой участници, име и тактов размер на хората, до 6 мин., които ще се танцуват на сцената, кратко представяне на клуба (Ансамбъла).

2. Участниците предоставят авторските права да излъчват и
разпространяват по радио, телевизия и DVD записите от изпълненията в рамките на фестивала.

РЕГИСТРАЦИЯ:

Регистрацията на клубовете се извършва 1 час преди началото на фестивала, от ръководителите на клубовете.

ОЧАКВАМЕ ВИ!!!